Biografie

  • 1. Wat gegevens
  • 2. Hoe het begon
  • 3. Gewest ZH
  • 4. Challenge
  • 5. Team Haven Amsterdam

Naam:

Cas van Trierum

Geboorte datum:

9 augustus 1994

Geboorte plaats:

Den Haag

Woonplaats:

Heemstede

Woonsituatie:

Op kamers in Heemstede

Lengte:

1,77 meter

Gewicht:

64 Kg

Broers/zussen:

1 zusje: Marijn

Opleiding:

HvA, ICT Software Engineering

Hobby’s:

Sporten (vooral skeeleren en schaatsen) en programmeren.

Ochtendpols:

gemiddeld 52 slagen per minuut

Maximale hartslag:

204 slagen per minuut

Schaatsploeg:

Team Haven Amsterdam/Skits

 


Categorie:

Neosenior 1

Schaatsvereninging:

Alkemade (vroeger HVHW)

 

 

Specialiteit:

Allround, Marathon

Ik stond voor het eerst op de ijzers in het Zuiderpark toen ik twee jaar oud was. Getuige de foto vond ik het niet echt leuk. Te koud en te glad! Maar toen ik acht was en met een vriendje mee ging voor een proefles bij HVHW werd ik heel erg enthousiast en vroeg ik mijn ouders of ik op les mocht. 

 

Ik trainde elke zaterdagavond en het ging eigenlijk meteen al vrij goed. Tot ik pupil C werd. Ik werd ingedeeld bij een groep oudere meiden die alleen maar kletsten en twee jonge trainers die dat wel leuk vonden. Ik trainde eigenlijk het hele jaar alleen en leerde mijzelf veel verkeerde dingen aan. Aan het einde van het seizoen reed ik slechter en langzamer dan het hele jaar er voor. 

Ondanks dat bleef ik enthousiast voor het schaatsen. Bij de B's ging ik naast een uur langebaan ook nog een uur shorttracken.Ook dit jaar ging het moeizaam. Véél vallen en véél opstaan. Aan het einde van het seizoen kwam ik in de shorttrackgroep van Fabiola Ernst. Zij hielp mij in een paar trainingen goed op weg. En daarna ging het schaatsen steeds beter. Daarom ging ik bij de pupillen A twee uur shorttracktraining volgen en twee uur langebaan. Dat jaar begon voor mij het schaatsen pas echt. Door de combinatie van de trainingen van Fabiola Ernst en Claudia Wubben op de langebaan ging het iedere week beter.

Bij de shorttrack deed ik mee aan de regiocompetitie, die ik uiteindelijk ook won. Ik reed daarnaast marathon wedstrijden en die gingen best aardig, ik werd 2e in de Oomssportcup. Op de langebaan klom ik in de ranglijsten. En ik plaatste mij voor het VPZ pupillen toernooi (het officieuze Nederlands kampioenschap), waar ik 14e werd.

Zes weken voor het einde van het seizoen raakte ik helaas geblesseerd aan mijn rug door een te snelle eenzijdige ontwikkeling van de spieren. Dat was een goede les. Het gaat er niet alleen maar om dat je de schaatsbeweging goed oefent maar ook de rest van je spieren traint.

Inmiddels had ik wel begrepen dat ik op basis van mijn schaatsprestaties uitgenodigd kon worden voor gewestelijke selectie van Zuid Holland. De uitnodiging liet wel even op zich wachten, maar uiteindelijk belde Geerd Hilgersom met de vraag of ik mee wilde trainen. De volgende dag stond ik in Zoetermeer op de skeelers voor een eerste zomertraining. Het klikte meteen met de trainers en mijn ploeggenoten.


Bij de Gewestelijke Selectie ZH heb ik een prima tijd gehad.

Bij de Junioren C kon ik lekker veel sporten met een leuke groep. Geerd en Sieb waren supertrainers. Ik vond het erg fijn om te fietsen en skeeleren in de zomer en ook heerlijk al die uren op het ijs.

De korte afstanden bleven met mijn gewicht een uitdaging, Maar toch kreeg ik steeds meer een allround profiel. Hoogtepunt was uiteraard het NK allround waar ik een 8e plaats haalde. Ook de 3e plaats op het ZHK, en de 3e plaats op de 1000m tijdens de Talentendagen. Helaas haalde ik niet het podium tijdens het NK marathon, maar toch gingen die paar marathon wedstrijden ook erg goed.

Als Junior B1 had ik een fantastisch jaar, met verrassend goede uitslagen op het NK Allround en NK Afstanden. En de directe plaatsing voor beide toernooien. Ik eindigde het jaar als de 5de B1 op de sara-ranglijst.

Als Junior B2 had ik een top seizoen, met mooie resultaten:

  • NK Allround een 4de plek (en een afstandsmedaille op de 3km)
  • NK Afstanden een 3de plaats op de 1000 meter en een 4de plaats op de 1500 en 3000 meter. 

Verder mocht ik dit jaar meedoen aan de Viking Race (officieus EK). Ik reed supersterk, met een 2de plaats op de 3km werd ik super mooi 2de in het eindklassement.

Op de wereldranglijst eindigde ik het seizoen op de 1000 meter als 14de B2, op de 1500 meter als 21ste en op de 3km als 8ste.

Als junior A1 had ik een goede start. Ik kwam bij de junioren B vandaan met een super conditie en motivatie. Ik had er naar uit gezien om met Wim den Elsen te trainen. De zomer trainingen liepen bijzonder goed. En ook op het ijs vloog ik. Helaas besloot Wim trainer te worden in Inzell en Arnold van der Poel en Martijn Klip namen de trainingen over. Ik plaatste mij voor de Eindhoven Trofee. Beleefde daar een super eerste dag, en een iets mindere tweede. Maar desondanks stond ik reserve voor het NK Allround Senioren in Thialf eind december. En uiteindelijk kreeg ik het verlossende telefoontje, ik mocht deelnemen! Een prachtige ervaring: een bijna vol Thialf, televisie opnames, de sfeer, alles.

KPN NK Allround 2013 - Cas van Trierum from Ben van Trierum on Vimeo.


 

Toch werd het geen jubel jaar. Vanaf medio november ging het geleidelijk steeds een stapje minder. De oorzaak daarvan blijft onduidelijk. Overtraind, te vroeg gepiekt, spanning van het eindexamen? Het werkte ook niet mee dat ik vanaf medio december geen trainingsmaatjes in de ploeg meer had. Uiteindelijk bleek ik aan het eind van het seizoen bij het NK Junioren helemaal uit vorm. Dat was een grote teleurstelling.

Met het diploma VWO op zak ging ik als Junior A2 studeren in Leiden. De zomertrainingen startte ik later door mijn eindexamen en toen ik net weer op niveau was werd ik ziek. Dat was nog merkbaar toen we met de ploeg naar Inzell gingen, en ik besloot daarom voorlopig het accent te leggen op de middellange afstanden. Ook viel de combi met het studeren niet altijd mee. De meeste opdrachten moet je met een groep maken, en dan is het onvermijdelijk dat je met een deadline in zicht tot laat in de nacht bezig bent. Ik vond zelf dat ik een goede balans had tussen sport en studie, maar ik merkte ook dat mijn omgeving daar vaak anders tegenaan keek en weinig begripvol was.

Het schaatsen ging desondanks best redelijk. De Regioselecties gingen goed. Ik plaatste mij redelijk gemakkelijk voor het NK Allround Junioren, NK Afstanden Junioren en NK Sprint junioren. Van de NK's zelf had ik iets meer verwacht, een paar jongens die ik tijdens de regio's nog versloeg eindigden boven mij op het NK. Maar toch was ik niet ontevreden. Ik wist de oorzaak, en door het opvoeren van trainingsvolume en intensiteit zou ik zeker weer terug kunnen komen aan de top.

Toen na het seizoen bleek dat de jongens ploeg in het nieuwe seizoen alleen zou bestaan uit junioren A1 en ik dus opnieuw onvoldoende trainingsmaatjes zou hebben, wist ik zeker dat het tijd werd voor een andere ploeg. Voorwaarde was dat de ploeg een goede organisatie en ambitie moest hebben, en dat het te combineren viel met mijn studie in Leiden. Dat team was snel gevonden: het Challenge Schaatsteam uit Haarlem.

Read More

Het Challenge Schaatsteam heeft als thuisbasis Haarlem en omstreken. Ik ben daar warm ontvangen na mijn vertrek bij het Gewest Zuid-Holland. Ik begon alleen wat later met de trainingen omdat een automobilist die afsloeg mij over het hoofd zag en ik mijn sleutelbeen brak.

Om het trainen In Haarlem te combineren met mijn studie in Leiden ging ik op kamers in Heemstede.

Bij het Challenge Schaatsteam was alles prima in orde: trainingskampen, kleding, trainingslokaties en uiteraard ook de begeleiding. Trainer Peter van der Rol Brouwer wist mij weer aardig op de rails te krijgen. Samen met een hele diverse trainingsgroep gingen we ambitieus en met veel plezier aan de slag.

De resultaten op het ijs waren wisselend, maar ik wist mij bij de selectie voor het NK Allroud te plaatsen als 3e reserve. Normaal levert dat uiteindelijk wel een startbewijs op, maar helaas dit keer niet. Er was slechts 1 afvaller. Jammer, dit keer niet op tv en in een vol Thialf, maar ik proefde eindelijk na 2 jaar weer aan het oude succes. Het duurvermogen en techniek kwamen weer terug.

In de loop van het jaar heb ik als traning meegedaan aan een paar Landelijke marathons bij de Beloften. En dat ging lekker. Voelde weer zoals ik bij de pupillen en junioren C de marathons reed. Lekker knallen, spel spelen,diep gaan en plezier hebben.

Gaande weg het seizoen merkte ik wel dat een universitaire studie en actief sporten op hoog niveau iets te veel was voor mij. 

Een jaar na mijn overstap moest ik dus weer andere keuzes maken. Wat studie betreft koos ik voor de Hogeschool van Amsterdam, ICT Software Engineering. En ondanks dat ik het naar mijn zin had bij Challenge koos ik voor Team Haven Amsterdam en om vol voor de marathon te gaan. In de zomer zou ik mij aansluiten bij de inline ploeg de Duurzame Skaters om mee te doen in het Landelijke B peloton.

Read More

Team Haven Amsterdam/Skits is een studentenploeg uit Amsterdam. Met zowel een Landelijke Topdivisie ploeg, 2 landelijke beloften ploegen en regionale rijders.

Ik kreeg de gelegenheid om mee te doen met de "gele" beloften ploeg. Dat is een ploeg waarvan de rijders alle wedstrijden rijden. De "blauwe" ploeg bestaat voor een deel uit rijders die naast het marathonnen ook langebanen.

Maar voordat het zover was reed ik in de zomer de landelijke inline wedstrijden. Pakte nog een podium mee in Steenwijk en eindigde bovenin het klassement. Dus mocht automatisch promoveren naar de Topdivisie.

Tijdens de zomervakantie ging ik fietsen in de Vogezen. Waar ik tijdens een afdaling een zwaar ongeval kreeg. Eenzijdig, waarschijnlijk omdat mijn voorband van mijn velg liep. Zwaar gehavend was ik, met diepe wonden over echt heel mijn lijf en weer een gebroken sleutelbeen. Duidelijk was dat ik niets van het winterseizoen meer kon verwachten, omdat herstel maanden zou duren.

Toch begin ik hoopvol aan het seizoen. Om al in de eerste wedstrijd te voelen dat de achterstand groot was. Mijn doel werd om iets te betekenen voor mijn ploeggenoten. en dat heb ik in een paar wedstrijden kunnen waarmaken. Mijn ploeggennoten waren wel goed op dreef en stonden regelmatig op het podium en eindigden in de top van het klassement.

De Weissensee was mijn eerste natuurijs ervaring. Het werd een bijzondere week, waar ik mezelf op veel fronten heb overwonnen. Zo diep als tijdens de 200km van de alternatieve elfstedentocht ben ik nooit gegaan. Weliswaar was de wedstrijd na 180 km voor mij klaar. Maar in 1 week tijd heb ik ontzettend veel vordering geboekt.

2e jaar

Door het minder succesvolle seizoen op het ijs heb ik dispensatie aangevraagd om niet in de Topdivisie maar bij de Beloften te inlinen. Om op die manier weer conditie op te bouwen.   Inmiddels heeft Team Haven een eigen skeelerploeg. En ook op de skeelers gaat het wedstrijd voor wedstrijd beter. Gouda wist ik zelfs te winnen. Echt een parcours voor mij. Mooie ruime en dus snelle bochten waar je goed op techniek doorheen kan, glad asfalt. De sprint van de kopgroep won ik. Yes, zo proeft de overwinning. Was al weer een tijdje geleden.

Nog een paar wedstrijden op de skeelers, maar ik verheug mij nu al op het komende ijsseizoen. Dat gaat zeker anders worden dan vorig seizoen.

 

 

Read More

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.