Topzomertrainingen op de fiets

 

 

DIt jaar in de zomer geen skeelerwedstrijden. De focus lag op trainen op de fiets, met onder andere 3 fietsvakanties/trainingskampen in het buitenland. De franse alpen met een paar rijders van Port of Amsterdam, de Stelvio met Skits en de Vogezen  met de POA/Vector ploegen. Prima tijden op de beklimmingen. Helaas werd ik, net als vorig jaar, ziek tijdens het trainingskamp in Inzell waar wij voor het eerst het ijs op gingen. Geen ijstrainingen voor mij dus. En met een kleine achterstand in de conditie (het duurt wel even voordat de effecten van de griep weg zijn) en met minder ijsgevoel het marathonseizoen ingegaan.

KPN Cup 14 in het Olympisch Stadion

 

Na een goede week op de Weissensee is het marathonpeloton weer terug in Nederland. De laatste westrijd, de Aart Koopmans Memorial werd afgelast door de sneeuwval, maar daardoor heb ik heerlijk een middag kunnen langlaufen. Dat was al lang een wens van mij. En het viel niet mee, maar het was wel erg gaaf. Heerlijk fysiek bezig zijn in een prachtige witte omgeving.

Terug uit de Weissensee meteen een drukke week. Gestart met een nieuwe deeltijdbaan naast mijn studie. Ik voelde mij aan het einde van de week niet helemaal fit. En de vraag was of ik door de Weissensee niet te veel van de snelheid had verloren. Want in het weekeinde stond al weer een doorstroomwedstrijd te wachten. Ditmaal in het Olympisch stadion in Amsterdam. En dat wilde ik graag meemaken.

Dus niet topfit aan de start. In het begin ging het best aardig. Al merkte ik al wel meteen, toen ik meeschoof met een groepje, dat ik het niet te gek moest maken. Maar na de helft van de wedstrijd kreeg ik het zwaar. Vooral het versnellen in de bochten liep op een gegeven moment niet meer. Het hielp ook niet dat in 1 van de bochten al vroeg alle pylonnen er uit werden gereden en er dus niet steeds vers ijs lag. Steeds vaker moest ik op het rechte eind even bijtrekken na die bocht, en dat met de volle wind tegen. 

Na bijna 90 rondes lukte het mij niet meer om dat gaatje dicht te rijden op het rechte eind, en haakte ik af. Jammer want een ronde of 6 later ging de vaart uit het peloton dat bij 115 rondes moest afsprinten.  Dat scheelde niet veel dus. Maar gezien mijn fitheid heb ik het nog best lang volgehouden.

Nog 2 wedstrijden: volgende week in Tilburg en over 3 weken op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Alternatieve Elfstedentocht

Woensdag was de dag van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

De omstandigheden waren goed. Op dinsdag hadden nog ruim 1300 recreanten het ijs omgeploegd, mede doordat het ijs heel zacht werd door het zonnetje. Maar de ijsmeester had goed gebruik gemaakt van de nachtvorst en met opgespoten water de bochten en de verzorging/finishstraat weer in puike conditie gekregen.

Maar 200 km blijft zwaar. Na 180 km in mijn eerste jaar en 150 km vorig jaar, wilde ik dit jaar graag de 200 km vol maken. 

Het was een bijzonder koers. Met een sterke kopgroep, met 3 topdivisierijders van Port of Amsterdam. En achter die kopgroep 2 groepjes, ook met sterke rijders, en een peloton dat toch ook niet de minste namen bevatte. Ik zat de hele wedstrijd in het peloton. In het begin heb ik nog een paar keer geprobeerd mee te schuiven als een goede groep een poging waagde. Er sprongen wat rijders een groep naar voren of rijders zakten terug. En eigenlijk lagen al die groepen relatief niet heel ver uit elkaar. 

Christoffel reed weg uit de kopgroep en heeft een solo van 40 km gehad. Maar moest toch buigen toen Erik-Jan Kooiman zijn aanval plaatste.

Ik vond het nog het meest lastige om op gang te komen. Na 40 km realiseer je dat er nog 16 rondes komen. Maar uiteindelijk glij je door naar de 150 km en dan weet je dat je geen steken moet laten vallen. Soms staat het peloton stil, en soms slaat het weer op hol. En dan moet je er wel bij blijven want in die fase kan elk gaatje funest zijn.

Ik zag wel dat sommige rijders in het peloton meer wilden, zoals Joeri die er een paar keer vol voor ging. Maar de groepen waren gewoon te goed om zo maar een jump te maken. 

De achterdeur stond dus open in het peloton. Maar het is mij gelukt om de 200 km vol te maken. 32e plaats, 5e belofterijder en 5e Neo. Zeer tevreden.

4e bij Ploegenachtervolging, oh nee 9e ofzo ... whatever

De ploegenachtervolging is een extraatje op de Weissensee. En voor het belofteteam van Port of Amsterdam toch ook wel een ere-aangelegenheid.

De ploegenachtervolging werd op maandag gehouden. Victor was de avond er voor op de Weissensee aangekomen en moest de omschakeling nog maken van het snelle Thialf ijs waar hij het NK Allround reed naar het natuurijs. Ook Joeri maakte deel uit van het team.

Ook dit jaar scheen weer het zonnetje. De rit verliep een beetje rommelig, we bleven weliswaar dicht bij elkaar en vormden een treintje, maar het voelde niet erg snel. We reden ook een ronde teveel omdat de jury ons een ronde te laat de bel gaf. Dus geen eindsprint. Maar nadat alle ploegen hadden gereden bleken wij de 4e transpondertijd te hebben. Dus goed voor de kleine finale voor plek 3 of 4. Of toch niet? Want toen ging de jury rare dingen doen. De transpondertijden zouden niet kloppen. En Volgens de jury waren wij 9e, 10e, ... 

Hmmm achteraf was zelfs op de beelden van de livestream te zien dat de transpondertijden toch redelijk correct waren. We hebben het maar gelaten. Iedereen, ook de andere ploegen vonden het dubieus en lachwekkend. Maar wel een beetje zonde van de inspanning.

Criterium en ONK op de Weissensee

 

Op woensdagochtend vroeg ben ik samen met een deel van onze ploeg richting Weissensee gereden. De A rijders en Joeri waren al maandag richting Oostenrijk gegaan. De rit liep voorspoedig.

Op donderdag meteen het Criterium gereden. Dat viel wel tegen. Nog helemaal niet gewend aan de hoogte en aan het natuurijs, en dan is zo'n eerste wedstrijd een zware opgave. Het deelnemersveld was klein, maar het tempo lag toch behoorlijk hoog. Ik eindigde als 16e en als 1e B rijder op 40 secondes van de winnaar. Niet gek voor zo'n eerste ritje.

Het ONK werd op zaterdag gereden. 100km: 10 rondes van 10 km op het kleine meer. De dames waren om 9 uur gestart. Onze start was om 12 uur. Door het zonnetje en de hoge temperatuur waren vooral de bochten al aardig uitgereden. Maar er zaten ook hele mooie stukken ijs tussen. De eerste rondes heb ik me nog wel voorin laten zien en acties gehad. Gaatjes dicht gereden naar ontsnappers. De hele koers probeerden er rijders te ontsnappen maar die kregen geen enkele ruimte. Dus werd het een massasprint. Bij het ingaan van de laatste ronde was het peloton al aardig uitgedund. Ik zat er tot 1000 meter voor de finish nog goed bij, maar in de laatste bocht liep ik vast en was alle snelheid weg. Dus de eindsprint was niet waar ik op hoopte. Maar met slechts 14 seconden achterstand na 100 km eindigde ik op plek 29, en ik was de 7e B rijder. Gelukkig kreeg ik van alle geruzie bij de finish weinig mee. 

 

Podium in Groningen

Groningen, het is een heel eind rijden voor 100 rondjes. Maar dit keer was het zeker de moeite waard. In het begin was ik een paar rondes vooruit met 2 medevluchters, maar het was niet echt serieus. Koen en Joeri probeerden het een paar keer. Maar Victor zat in de goede ontsnapping. Uiteindelijk ging hij met een kleine groep rond. Op een gegeven moment was er een groepje los dat op 100 meter voor het peloton zwom. Ik dacht "Why not" en plaatste vanaf de kop een versnelling. In no time zat ik bij de jongens. Ik heb er behoorlijk aan gesleurd, en telkens liepen we een beetje in. Achter ons was Groene Hart volle bak aan het rijden. Want in de groep die rond was zat Sjors van der Meer die een goede kans had op de overwinning. Toen Groene hart was opgebrand was de aansluiting snel geregeld. Zeker toen Joeri zich af liet zakken om mij op te halen. Met 4 man sloten we aan met nog 15 rondes te gaan, en daarmee was er een kopgroep van 8 man. Dat betekende dat het peloton op 10 rondes moest afsprinten. Daarna kwam het finalespel. Ik had te weinig tijd om te herstellen van de inspanning om rond te gaan. Dat had Sjors met zijn ploeg mooi voor elkaar. Maar Victor voelde zich goed. Dus was duidelijk: ik reed een paar ontsnappingen in de finale dicht en ik trok de sprint aan. Sjors volgde mij, maar Victor knalde daar overheen. Prachtige overwinning en ik reed zelf nog naar plek 3. Echt genieten van dit mooie en goed gelukte ploegenspel. Alle 4 hard gewerkt voor 2 dik verdiende podiumplaatsen.

 

Winst in Alkmaar

Heerlijk, eindelijk een wedstrijd waar alles op zijn plek viel. Vooraf voelde ik me al sterk, en na het startschot groeide dat alleen maar. Ook deze wedstrijd was ik meteen actief, maar ik zorgde er dit keer voor niet te veel energie te verspillen. Er vormde zich een grote kopgroep met een hoop sterke rijders, ik was er bij. We pakten gemakkelijk een ronde. Een paar kopbeurten de man en de aansluiting was er. Tot mijn verbazing waren er verder geen serieuze pogingen van anderen om een ronde te pakken, of van de kopgroep om een 2e ronde te pakken. Toen het peloton afsprintte ging Danny Stam aan, ik volgde. Maar we bleven maar een rondje weg. Toen viel het stil. Diverse rijders glipten weg en maakten snel een serieus gat. Toen moest ik wel even orde op zaken stellen. Samen met Sjors van der Meer maakte ik de sprong naar de vluchters. En zo was de oude kopgroep opgedeeld in 2 groepen: 9+9 man. 500 meter voor de start kwam de eindsprint. Ik reageerde alert, ik wilde niet meteen op kop komen en dook als 2e de een na laatste bocht in. Bij het uitkomen nam ik de kop over. De laatste bocht reed ik strak en tot de streep zat ik goed in mijn techniek en hield mijn snelheid. Bam, winst, lekker.

 

Artikel op schaatsen.nl

 

Laatste 20 rondes op kanaal Youtube schaatsen.nl

 

 

 

Cup 6 t/m 10, 2x Flevonice & NK

We zijn weer 5 Cup wedstrijden verder: Hoorn, Deventer, Den Haag, Breda en Heerenveen. Tel daar 2 wedstrijden bij op Flevonice en het Nederlands Kampioenschap Neosenioren op nieuwjaarsdag, en dan heb je best een gevuld wedstrijdprogramma.

Cupwedstrijden

De Cup wedstrijden verliepen redelijk goed. Ik was lekker actief en aanvallend, ik verdedigde ook alert, maar helaas de uitslagen bleven een beetje achter. Ik miste de kopgroepen en in de eindsprints van het peloton liep het veelal niet volgens plan. In Den Haag liep het lekker, ik ging als 6e de laatste ronde in maar door duw- en trekwerk zakte ik volledig weg. In Breda ging het al weer beter met een 15e plaats sprokkelde ik de nodige rankingpunten. Maar met een 24e plaats in de ranking stond ik niet hoog genoeg om in Thialf door te stromen naar de Topdivisie in de doorstroomwedstrijd.

Maar omdat Sjaak niet fit was en niet startte bij de Topdivisie mocht ik in Thialf toch naar het topdivisieteam doorstromen. Het ijs van Thialf is vreselijk voor de beloftes die pas op het einde van de avond rijden. Maar voor de Topdivisie is het ijs een stuk beter. De wedstrijd ging supersnel van start (de eerste 25 rondes met 29,7 secondes gemiddeld). En toch, voordat ik het wist zat ik in het begin van de wedstrijd al bij een grote kopgroep van ongeveer 28 man. Helaas had ik tussendoor 1 slechte ronde en moest die kopgroep halverwege laten lopen. Maar in het peloton haakte ik weer snel aan en ik kon goed meedraaien. De staart van het peloton heb ik niet gezien. Ik was daarom zeer tevreden over de wedstrijd.

Flevonice

Ook 2 maal op Flevonice in Biddinghuizen gereden (20 december en 10 januari). Dit jaar geen wedstrijd samen met de topdivisie, maar pure belofte wedstrijden. In de eerste wedstrijd reed ik super sterk, zat in veel ontsnappingen mee, maar net niet in die ontsnapping die weg bleef. Joeri zat wel in de kopgroep, dus was mijn taak om af te stoppen. Joeri won, dus de beloning was groot. In de 2e wedstrijd was ik wel samen met Joeri in de sterke kopgroep van 10 man te vinden. In de laatste ronde nog geprobeerd weg te komen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk 8e.

 

Nederlands Kampioenschap Neosenioren

Het NK op nieuwjaarsdag reed ik ook sterk. Ik was actief, wellicht wel iets te actief in de eerste fase van de wedstrijd, want toen de beslissende kopgroep weg ging zat ik net achterin om wat op adem te komen. Maar desondanks een goed gevoel. Jeroen Janissen van ons 2e team reed in de finale sterk weg uit de kopgroep en werd Nederlands kampioen.

 

Waterman Trofee

Oh ja: in november, samen met Niels Overvoorde, ook nog 2e geworden bij de Waterman Trofee op de baan in Amsterdam.

 

Nieuwe schaatsschoenen

 

Zoals je op de foto's kan zien ben ik de afgelopen periode overgestapt naar nieuwe schaatsschoenen. Niet ideaal halverwege het seizoen. De nieuwe schoenen zijn lichter. Bij de eerste kennismaking was er wat twijfel, maar inmiddels ben ik redelijk gewend aan de schoenen.

 

Richting Weissensee

Nu nog 2 Cup wedstrijden en dan naar de Weissensee. Hopelijk is het ijs tegen die tijd weer terug op het meer.

 

 

Cup 4 in Utrecht, Doorstroomwedstrijd in Haarlem en pr in Thialf

Na mijn val in Heerenveen mocht ik het een week later weer in Utrecht proberen. Vanaf het begin was ik goed actief en voorin te vinden. Ik was net even achterin het peloton toen het gas er op ging en het peloton brak. Ik werd gered door een neutralisatie, na de val van Ivar. Hij werd met een brancard afgevoerd, maar gelukkig viel de schade achteraf mee. Het werd uiteindelijk een eindsprint waarin ik na een duw wat plaatsjes verloor en als 30e eindigde. Geen klassementspunten, maar wel kostbare ranking punten. 

Als 16e in de ranking mocht ik een week later meerijden met de Topdivisie in de doorstroomwedstrijd in Haarlem. En dat ging redelijk goed. Lekker meerijden in een vrijwel constant tempo. Dat is eigen relaxter dan de beloften marathons waar ik zelf constant moet aanvallen of reageren. Na 90 rondes hing ik achteraan en merkte net iets te laat dat het brak. Toen een sprintje getrokken om het peloton bij te halen, maar dat was iets te veel. Het peloton verdween uit het zicht. Na 92 rondes uitgestapt. Zonde dat een moment van onoplettendheid zo werd afgestraft, maar ik heb een goed gevoel overgehouden aan deze marathon.

Op de maandag na Haarlem had ik een Thialf een 5km wedstrijd tijdens de recordwedstrijd van SC Gouda. Ik voelde de marathon van zaterdag nog in de benen, maar was er wel op gebrand de tijd van de 5km eerder dit jaar in Inzell te verbeteren. Die week in Inzell was ik ziek geweest en het moest dus in Thialf sneller. Mijn pr op de 5km is van 5 jaar geleden, gereden in Inzell. Het was het jaar dat ik ook het NK Allround reed. In Thialf reed ik in de kwartet start naar een klein pr. Blij mee.

Het wordt verder een zware week: woensdag nog het gewestelijk kampioenschap, zaterdag weer een marathon in Hoorn en zondag de Waterman trofee

 

Val in Heerenveen

 

Bij de 3e KPN Cup wedstrijd ben ik in de slotfase gevallen over een mederijder die voor mij onderuit ging. Het ijs in Thialf was door de Topdivisie Dames en Heren al aardig aan puin gereden. Zeker in de bochten behoorlijk werkijs, op de rechte stukken kon je nog wel glijden. Niet mijn ijs dus. Daardoor waren er bij de beloftes ook veel valpartijen in de bochten. Ik heb nog geprobeerd om na mijn val de halve ronde achterstand goed te maken, maar met 10 meter tussen mij en het peloton was het over en sluiten. De jury beloonde de actie met een klassering, maar ik loop flinke schade op in de klassementen en de ranking.

Gelukkig had ik nu wel alle tijd om Joeri de wedstrijd te zien winnen.

In het ploegenklassement een gevoelige nederlaag geleden, doordat Koen geblesseerd was, ik viel en ook Victor in de finale ten val kwam.

Op naar Utrecht, kijken of ik daar orde op zaken kan stellen.

 

Op de foto ben ik het peloton op 25 meter genaderd na mijn val. Een halve ronde later was dat nog maar 10, maar toen kwam de man met de hamer .....