Weissensee - deel 1

Vrijwel de complete Port of Amsterdam/Naturalicious ploeg met begeleiding is deze week weer verzameld in Oostenrijk bij de Weissensee. Een week lang wedstrijden op natuurijs. 

De week voor de Weissensee was ik verkouden. Met strepsils werd de keelpijn bestreden. Maar zorgen maakte ik mij niet, het schaatsen gaat de laatste tijd goed.

Op de zondag voor vertrek al mijn bagage naar de bus gebracht, en op woensdagochtend zelf vertrokken. Na een vlotte rit aangekomen bij de Weissensee.

Donderdag meteen de eerste training op het ijs en vervolgens een 1000 meter wedstrijd. Een extraatje, waar maar weinig wedstrijdschaatsers aan deelnemen. Helaas, door een scheur stond ik tijdens die 1000 meter geparkeerd en ik werd slechts 13e.

Sinds de laatste wedstrijd op Flevonice heb ik last van een pees in mijn voet. Het was even zoeken naar een oplossing maar met een inlay in mijn schaats wordt de druk verdeeld en de pees ontzien, en dat lijkt goed te werken.

Zaterdag het ONK (Open Nederlands Kampioenschap Natuurijs),een wedstrijd van 100 km. Dit jaar inclusief kleine lus op het grote meer. Ik had er vertrouwen in. Vlak voor de wedstrijd wilde ik toch mijn schaatsen met de drukverlagende inlay aanpassen, dat duurde net iets te lang en ik miste de start. $^(*%%@!. Dat kwam ook omdat de start een minuut te vroeg was. De jury zei namelijk "We gaan zo vertrekken", maar de meesten hoorden "Vertrekken!". Nog een rondje geschaatst terwijl ik steeds probeerde mijn schaats op orde te krijgen, even klungelen en snel weer naar het peloton toe. Maar door die energie verloor ik toch de aansluiting, dus na de eerste ronde afgehaakt.

Foto: Het ONK was voor mij al afgelopen voordat hij begonnen was.

Na een avond balen besloten om op zondag te starten bij het Open Oostenrijks kampioenschap, een wedstrijd van 42 km. De wedstrijd ging prima. Johan Hendriks zat in een vroege kopgroep (en werd uiteindelijk 2e) en Roy Mulder en Casper Helling waren ook weg. Met zoveel kwaliteit van de ploeg vooruit was er geen reden meer om aan te vallen, dus rustig uitgereden, soms slalommend tussen de toerschaatsers. De laatste 3km vol gesprint, als training. Het voelde goed, en was ook goed voor mijn humeur.

Foto: even aanzetten na de passage van de brug.

Maandag de ploegenachtervolging. Top 3 was haalbaar. De eerste omloop liep het niet als gepland, toch de 4e tijd. Dus door naar de kleine finale om plek 3 en 4. De 2e omloop een andere strategie, en het ging een stuk beter, we liepen weg bij onze tegenstander. Totdat Niels mijn buis raakte en onderuit ging. We moesten wachten op Koen die de eerste rondes alles had gegeven en we maakten nog een hoop goed, maar we verloren toch de rit. Dus 4e. Prima, toch weer een paar snelle meters op het natuurijs, goede training.

Foto: Kleine finale ploegenachtervolging. Koen geeft af. Een ronde later hadden we Koen weer hard nodig om met 3 man te finishen.

Maandagmiddag een mountainbike ritje naar boven.

Dinsdag rustdag, want op woensdag de 200 km van de Alternatieve Elfstedentocht. Dit jaar is het grote meer tot achteraan open. De ronde is 25 km:een lus op het kleine meer en een lus op het grote meer. Jammer voor de toeschouwers die ons nu minder vaak zien langskomen, maar wel gaaf om mee te maken.