Weissensee - Alternatieve Elfsteden

De alternatieve elfstedentocht is een wedstrijd van 200 km. Dit jaar met een lus van 25 km over het kleine en grote meer van de Weissensee. Het werd een ware slijtageslag, slechts 20 mannen en 10 vrouwen volbrachten de 200 km.

Vorig jaar reed ik 180 van de 200 km. Dit jaar was 200 km mijn doel, want op alle fronten sta ik er nu beter voor. Maar de avond voor de tocht was de dooi ingevallen. We wisten dat het daardoor erg zwaar zou worden. Vooral op het grote meer waren er stukken sneeuwijs die door de dooi vrijwel onbegaanbaar waren. Scheuren waren onzichtbaar door de drab en je schaatsen stonden gewoon vast en klunen was dan de enige optie. Maar er waren op het grote meer ook prachtige stukken ijs zonder scheuren en met een prachtige kleur.

Foto: bij de verzorgingspost op het grote meer vraag ik om vaseline omdat de potjes van mijn buizen vast zaten door alle drab. En bij de post op het kleine meer kreeg ik keurig een tasje met drinken, eten en vaseline. #topteam met #topverzorging.

 

Al snel in de wedstrijd was er een kopgroep van 21 man en het duurde even tot er reactie was uit het peloton. In de 4e ronde gebeurde het onvermijdelijke: ik viel. Gelukkig geen schade. Sommige rijders zijn wel 10 keer of meer onderuit gegaan, dus over die ene keer moet ik niet klagen. Tot en met ronde 5 ging het redelijk goed. Ik zat in het peloton, achter 2 grote groepen en wat rijders daartussen. Maar het peloton was toen al niet veel meer dan 12 a 15 man. Doordat steeds meer mannen de wedstrijd staakten of achterop kwamen. Zelf moest ik in het begin van de 6e ronde het pelotonnetje laten lopen. 

Foto: ronde 5 nog in het sterk uitgedunde peloton.

Ik heb de 6e ronde gas terug genomen. Het grootste gedeelte van die ronde samen met een andere rijder opgereden. Voor de finish aan het einde van ronde 6 vroegen we aan een jurylid of we zouden worden geklasseerd als we zouden stoppen en dat werd bevestigd. Toch kregen we die klassering niet, maar jongens die na ons met  6 of minder rondes doorkwamen wel. Protest heeft normaal weinig zin, maar de jury heeft het protest in overweging genomen en nadat ik was gehoord alsnog besloten het klassement aan te passen en ons de rankingpunten toe te kennen. Ondanks het feit dat ik de 200 km niet kan bijschrijven, ben ik tevreden. 42e van de 107 gestarte rijders in de transponderuitslag, 33e in het klassement en 10e B-rijder in het klassement is prima en onder deze omstandigheden het hoogst haalbare.